Nagykörút Blog

Nagykörút Blog

"először gyanakodnak, aztán beállítják az unokájukat a mai képre"

Interjú Kerényi Zoltánnal, az „Ablak a múltra” ötletgazdájával

2014. október 01. - nagykörút_blog

Budapest, I budai Vár, Úri utca a Szentháromság utcától a Nőegylet utca felé nézve, Chevrolet típusú gépkocsi miniszteri rendszámmal (A) fortepan_51233~1959-2014.jpg

Budapest, I. Budai Vár, Úri utca a Szentháromság utcától a Nőegylet utca felé nézve, Chevrolet típusú gépkocsi miniszteri rendszámmal (A) fortepan_51233~1959-2014

N. B. - Mondjon egy pár szót magáról, amit megosztana a nagyközönséggel, mit tanult, dolgozott korábban? Ezek egyenes ágú következménye volt a mostani vállalkozás, vagy más előzte meg?

Építészmérnökként végeztem a BME-n, ahol ábrázoló geometriából mindig jó voltam, ez a látásmód pedig sokat segít a régi képek pontos perspektívájának megtalálásában. Fotózással gyerekkorom óta foglalkozom. 

N. B. - Hogyan jött az "Ablak a múltra" ötlete, kötődik valami speciális benyomáshoz vagy ötlethez? Mikor és hogyan kezdődött ez az egész?

Már 2005-ben foglalkoztatott a gondolat, olyan városi installációkról fantáziáltam, amiket egy bizonyos pontról nézve az adott utca, tér múltbéli képét látnánk úgy, hogy az pontosan beleolvad a jelenkori környezetbe.

Az első fotómontázsokat 2009 augusztusban készítettem, talán 6 db-ot, de akkor még nehéz volt jó minőségű, szabadon felhasználható régi képeket találni.

Ez egy csapásra megváltozott a Fortepan 2010-es indulásával.

N. B. - Hogy sikerült, és mennyi időbe telt felfuttatni, mikor és hogyan valósult meg áttörés, ha beszélhetünk ilyenről?

2011 elején az első pár tucat képet csak feltöltöttem egy fényképmegosztó oldalra, nem reklámoztam senkinek. Aztán egy ismerősöm megosztotta, azok tovább osztották, és pár nap alatt címlapokig jutott. Azóta töretlennek mondható az érdeklődés.

N. B. - Mennyire funkcionál ez klasszikus értelemben vett vállalkozásként, volt bármiféle gond vagy probléma a hatóságokkal vagy másokkal? Részt vesz más munkákban, projektekben?

Ez, ha mégoly komoly is, továbbra is hobbi. A Fortepan képei szabadon felhasználhatóak, erről még az elején egyeztettem is velük. Ahol engedély kellett a fényképezéshez, ott kértem, és általában mindenki segítőkész. 

N. B. - Van esetleg munkája, amire a legbüszkébb? Mi a története?

Már kb 400 montázs készült, nehéz lenne kedvencet választani. Szeretem, amikor például az ott lakók először gyanakodva néznek, aztán megtudván miről van szó, segítenek a bejutásban, sőt akár beállítják az unokájukat a mai fotóra.

Budapest, V Váci utca 55 fortepan_27785~1911-2014.jpg

Budapest, V. Váci utca 55. fortepan_27785~1911-2014

N. B. - Ez egy budapesti blog, úgyhogy meg kell kérdezzem, mi a véleménye a fővárosról? Milyen érzései vannak, amikor múlt és jelen képeit ilyen találóan összemossa? Folytonosság, vagy épp megszakítottság, fejlődés vagy állandóság? Hova tart ez a város, azok alapján a hangulati képek alapján, amiket létrehoz?

Ami az embereket illeti, azt gondolom, nagyjából ugyanazok lehettek az örömeik, problémáik 100 éve is, mint nekünk manapság.

Sokkal megdöbbentőbb, sokkolóbb háborús témákat válogatni az ilyenfajta összehasonlító fényképezéshez, teszik is ezt sokan, nálam is előfordulnak ilyenek, mert megkerülhetetlenek, de én mégis inkább az embereket keresem a régi képeken, a hétköznapi pillanatokat.

Budapest ideális város ehhez a sorozathoz, épületekkel, amiknek minden apró részlete 100 éve változatlan. Az ilyen állandóság megőrzését fontosnak tartom.

Emellett persze a fejlődés is szükséges, de az is sokatmondó, amikor a felújított állomásra 40 éves metrószerelvény érkezik.

Budapest, XIV Örs vezér tere (Fehér út) metró végállomás fortepan_11105~1971-2011.jpg

Budapest, XIV. Örs vezér tere (Fehér út) metró végállomás fortepan_11105~1971-2011 

N. B. - Emberek, vagy inkább tárgyak, épületek? 

Emberek. De mindig a városi szövet az, ami összeköti a két kort.

Budapest, V Lánchíd pesti hídfője, gyalogos alagút fortepan_29907~1963-2013.jpg

Budapest, V. Lánchíd pesti hídfője, gyalogos alagút fortepan_29907~1963-2013 

N. B. - Mik a jövőbeli tervei, hova lehet még vinni ezt az ötletet?

November elején ismét lesz egy kiállítás a II. kerületi Klebelsberg Kultúrkúriában. Készítek újra évkönyvet az idei képekből, ami így már a negyedik lesz, és 2015-ös naptárat is azoknak, akik unják a zoknit karácsonyra, és inkább valami egyedi ajándékkal akarnak előrukkolni.

Szeretnék egy válogatást összeállítani, kis történetekkel. Remélem, hogy lesz majd ehhez egy kiadó.

Köszönjük Zoltánnak az interjút, ami megint csak elektronikusan készült, és a képeket. Facebookon pedig itt tudjátok követni.

Budapest, I Vár, Szent István szobra a Mátyás templom és a Halászbástya között fortepan_21309~1930-2012.jpg

Budapest, I. Budai Vár, Szent István szobra a Mátyás templom és a Halászbástya között fortepan_21309~1930-2012

A bejegyzés trackback címe:

https://nagykorut.blog.hu/api/trackback/id/tr96749805

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása