Nagykörút Blog

Nagykörút Blog

Korán kelni szexi?

Interjú a Pesthajnal szervezőivel

2015. augusztus 19. - nagykörút_blog

Nem szeretek korán kelni. De leszek inkább pozitív: szeretem annyira a budapesti éjszakát, hogy ne feküdjek le korán, hisz tudjuk...

5687282029_85f445170b.jpg

Ez így mégsem lesz jó, mert ahogy öregszik az ember, úgy rájön, hogy végül is aludni nem feltétlenül egy rossz dolog, vagy elpazarolt idő. Különösen több átéjszakázott nap után. De akkor mi lesz a reggelekkel? Pláne a hajnalokkal. Holott nagyon is van bája a fővárosi hajnalnak, azonban ez az átlagos pesti fiataltól olyan messze van, mint az egyszeri térkő az ízléses városképtől. Van azonban egy csapat, akik már egy ideje azon dolgoznak, hogy kellően vonzó, szexi legyen korán és tisztán kezdeni a napot Budapesten. Ők a Pesthajnal. A képeket tőlük kölcsönöztük.

– N. B.: Most őszintén: ti tényleg mind a hatan szerettek korán kelni? :)

Bori: Őszintén, én kifejezetten nem vagyok egy korán kelő típus. Ez persze rögtön megváltozik, ha valami fontos dolgom van, egy közös reggelire megyek a barátaimmal vagy éppen pesthajnal lesz. Ilyenkor az ébresztő előtti percben már ébren is vagyok.

Fanni: Mindannyiunk számára léteznek azok a különleges reggelek amelyekért érdemes fennmaradni, vagy korán kelni, ez utóbbi számára teremtett platform a pesthajnal.

Iván: Ébredés, jóga, meditáció, szabad írás. Ilyen az én pesthajnalom. Az írás által kérdések sokasága jön elő, míg a meditáció és a jóga megtanít elfogadni, hogy a válasz ismeretének hiánya rendben van.

phajnal2.jpg

– N. B.: Lassan egy évesek lesztek, tavaly szeptember 24-én volt a pesthajnal #1, nemsokára pedig a #12 következik, de volt közte számos kitelepülésetek és „extra” (hajós, buszos stb.) pesthajnalozás is. Gondolom nem 2014. szeptember 23-án találtátok ki, hogy legyen egy ilyen programlehetőség Pesten. Meséljetek kicsit az indulásról, honnan az ötlet, mennyi tervezés előzte meg? Bejöttek a számításaitok? Volt egyáltalán elvárásotok, elképzelésetek, hogy mit szeretnétek? Majdnem egy év távlatából: elégedettek vagytok?

Bori: Ha nem is 23-án, de nem sokkal korábban! Egy ideje már felmerült bennünk a gondolat, de az első pesthajnalt kb. másfél hét alatt szerveztük meg. Tudni kell rólunk, hogy barátok és kollégák vagyunk, hasonlóan gondolkozunk, közösek a céljaink, tehát mondhatni könnyű dolgunk volt összehozni egy spontán reggeli bulit. Szerettünk volna valami teljesen újat kipróbálni és létrehozni, és úgy gondolom sikerült is. Örülünk a sikereinknek, elégedett akkor leszek, ha az összes ötletünk megvalósul.

Iván: Szuperelégedett vagyok a pesthajnallal és közönségével! Kedvesek, lelkesek, aktívak és sokat mosolyognak már hajnalban. Nyilván sok megvalósításra váró ötletünk van, ez azért is jó, hogy mindig tudjunk válogatni közülük. Új, változatos és meghatározó bulikat szeretnénk csinálni – ezek közül van, ami már megvalósult és van ami még várat magára (khm. esthajnal).

phajnal6.jpg

– N. B.: Miért pont minden hónap utolsó szerdája? (a ritka kivételektől eltekintve)

Bori: Szerettünk volna valami rendszert belevinni és kellett valami dátum, amihez tartani tudjuk magunkat.

– N. B.: A rendezvények ingyenesek, csak a fogyasztás után kell fizetni, de a masszázs vagy a jóga sem kerül pénzbe. A helyszínt mindig baráti alapon kapjátok kölcsön? Munka melletti önkénteskedés ez, vagy bíztok benne, hogy idővel vállalkozássá növi ki magát?

Fanni: Tavaly ilyenkor csak reméltük azt, amit mostanra célul tűztünk ki, hogy a pesthajnal a szervezők számára is biztosítani tudjon egy, a hobbi szerveződésen túlmutató rentabilitást. Folyamatosan keressük a lehetőségeket, egyben örömmel veszünk minden hasonló irányú megkeresést, mint például céges rendezvények, csapatépítők pesthajnalos lebonyolítása.

phajnal.jpg

– N. B.: Gondolkoztatok már rajta, hogy belépőt szedjetek?

Iván: Az első pillanattól kezdve tudjuk, hogy értéket teremtünk és úgy érezzük, hogy az elmúlt egy év során ezt elegen megismerték, hogy a pesthajnalokat tovább fejleszthessük, belépőt szedjünk és további izgalmas programelemekkel egészítsük ki.

– N. B.: Most már van mögöttetek rutin, van stabil közönség. Mennyi idő most megszervezni egy Pesthajnalt, és mennyi volt mondjuk az induláskor?

Fanni: Rutin ide vagy oda, ugyanazzal az izgalommal szervezzük minden eseményünket és lelkesen figyeljük az eseményre érkező mosolyokat.

– N. B.: Hangsúlyosan ki van emelve, hogy ez egy „tiszta” buli, mentes minden tudatmódosítótól, és gyakorlatilag arra szolgál, hogy aztán jól érezd magad munkában. Buli alatt az emberek többsége inkább a fáradt gőz kieresztését érti (mindenféle segédeszközzel), ami pont munka közben keletkezik. Gyanítom, hogy azért nem vagytok a klasszikus szórakozás ellenségei, de jól sejtem, hogy valamiféle attitűdváltozást is el akartok érni a Pesthajnallal?

Bori: Nem szerettünk volna még egy afterpartyt csinálni, célunk inkább az volt, hogy bebizonyítsuk: már kora reggel is lehet vidáman kezdeni a napot. Az embereknek ebben az idősávban lehetőséget akartunk teremteni arra, hogy valami teljesen újat, szokatlant csináljanak és az esti bulik kellékei nélkül is jól tudják magukat érezni. Közel se mondanám magunkat a klasszikus szórakozás ellenségeinek, épp ellenkezőleg. Számomra a kettő azért kicsit össze is függ: aki önfeledten tud szórakozni, az valószínűleg nyitottabb erre reggel is. 

Fanni: A felfedezés élménye, az ismerős ismeretlennel való beszélgetés, egy koccintás, egy lopott mosoly, a tétova tánclépések nem csak az éjszakák elvitathatatlan elemei, hanem most már egy kihasználatlan idősávnak, a reggelnek a sajátja is. Én kedvelem a megdöbbentően szórakoztató és lehengerlően csodálatra méltó dolgokat, mint “élményvadász” lelkű fiatal, üdvözlök minden hasonló színezetű kezdeményezést, remélem egyre többen lesznek így ezzel.

phajnal5.jpg

– N. B.: Esthajnal ­– Pesthajnal, értem. De mi lesz szerencsétlen Budával?

Bori: Budahajnal vagy éppen budaest is szóba került már, de elárulunk egy kulisszatitkot: a “p” elhagyására is nemsokára fény derül! Részletek hamarosan :)

– N. B.: Nem zavaró, hogy néha már annyira népszerű a rendezvény, hogy kifejezetten tömeg van? Van az elmúlt szűk egy ébvől valami kellemetlenebb emlék, vagy minden mindig flottul ment ezen a reggeleken?

Bori: Az előzetes regisztráció pont amiatt van, hogy fel tudjuk mérni és adott esetben kontrollálni, hogy hány résztvevőt tudunk fogadni. A második pesthajnal volt kicsit tömegrendezvény szerű, hiszen akkor mindenkinek új volt, mindenki ott akart lenni. Azóta maximális figyelmet fordítunk rá, hogy mindig annyian jöjjenek, ahányan kényelmesen beférnek a helyre.

phajnal4.jpg

– N. B.: Túl vagytok már több évszakon. Van különbség a téli vagy a nyári látogatottság, esetleg a tavaszi vagy az őszi hangulat között?

Fanni: Az egész év egy izgalmas tanulás volt, ami az esemény dinamikáját illeti. Szuper volt megtapasztalni, hogy igazából évszaktól függetlenül töretlen lelkesedéssel indíthattuk azokat a bizonyos utolsó szerdákat. Ugyanakkor elvitathatatlan, hogy egy új és magabiztos lendülettel futunk neki a következő évnek!

Bori: A nyár nagy meglepetés volt, rá kellett jönnünk, hogy nem annyira egyszerű a várva várt szabadtéri pesthajnalt megvalósítani, illetve mindenki nyaral. Egy év múlva azért térjünk erre vissza! ;)

– N. B.: Pesthajnal #extra: hajós, buszos, pecázós, fesztiválra kitelepülős, köztük már fizetős programok is. Miután láttátok, hogy a sima reggeli buli már megy, jött a bővítés ötlete? Gondolom ez a változatosság rátok is frissítőleg hatott. Várható még idén valami különleges extra?

Bori: A bővítés igénye már a kezdetektől bennünk volt, mindig is akartunk valami újat a havi egy rendezvény mellé. Pont most megyünk megint fesztiválozni és készülünk még egyéb újdonságokkal az évre!

Fanni: Szeretnénk minél színesebb programokkal bővíteni az eseményt és annak extra, hétvégi változatait. pesthajnal földön, vízen, levegőben? :)

– N. B.: Öt helyszínen voltatok eddig, ebből legtöbbször az Ankertben. Marad a vándorlás (és ha igen, direkt?), vagy le akartok cövekelni valahol?

Bori: Sőt, már hat! A vándorlásnak több oka van, egyrészt, hogy szeretjük a változatosságot és igyekszünk alkalmazkodni a részvételi igényekhez vagy például az időjáráshoz. Járjuk a helyeket, hogy megtaláljuk a legideálisabb helyszínt és csapatot, akikkel kölcsönös a szimpátia.

phajnal3.jpg

– N. B.: A regisztrációból jól nyomon követhetitek, hogy kik járnak a Pesthajnalra. Többségében visszatérő emberekről van szó, vagy érkeznek azért új hajnalozók is?

Bori: Van egy visszatérő réteg, akiket arcról felismerünk, egy részük (legnagyobb örömünkre) a csapat segítőjévé is vált azóta. Emellett elég nagy az első hajnalozók aránya is, őket is mindig ugyanakkora mosollyal fogadjuk.

– N. B.: Jövőbeli célok? Szeptemberben készüljünk egy Pesthajnal #születésnap bulira?

Fanni: A szeptember 30-i szülinapos pesthajnal különleges és színes egyvelege lesz mindazon programjainknak, amiket szeretnek a hajnalozók, de természetesen készülünk különleges zenei és látvány elemekkel is. Csak tudjuk kivárni! ;) 

Iván: Amennyiben a pesthajnal egy műfajteremtő szórakozás, úgy a szórakozást is újra kell definiálni. A születésnaphoz illeszkedő új programmal egészítjük ki a pesthajnalt. Hamarosan kiderül, addig lehet találgatni.

Köszönjük az elektronikus interjút, és ne felejtsétek, augusztus 26-án újra pesthajnal!

A bejegyzés trackback címe:

https://nagykorut.blog.hu/api/trackback/id/tr377715312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása