Nagykörút Blog

Nézz fel! I.

Nap utca

2014. szeptember 10. - nagykörút_blog

Sokat gondolkoztam azon, hogy hogyan lehetne elnevezni ezt a sorozatot. Adott lenne bármi, ami a látással kapcsolatos, csak hát...Szempont...Nézőpont...szóval kicsit terhelt a téma. Aztán gondoltam a fénytörésre és a beesési szögre, hátha bekerülök valami BME-s linkblogba! Ki adna ilyen idióta címet, hogy beesési szögek? Na ugye, menjünk tovább. Végül a mindig hálás autoriter megközelítés segített ki: nézz fel. Tudom én, hogy a téma az utcán hever, de akkor is, Budapest sokat tartogat, ha felnézel rá.

Az ötlet egyszerű: a városban nem csak totálban, direktben lehet látni szép dolgokat, hanem néha a legkülönfélébb szögekben tárulkozik fel, mutatja meg magát Budapest. Az első állomás - lehet egyeseknek meglepő módon - Józsefváros. A Nap utca.

A helyszín több okból is érdekes, de maradjunk a legnyilvánvalóbbnál: 1956.

P1010007.JPG

P1010009.JPG

Az ötvenhatos forradalom és szabadságharc pont azért fog meg sokakat, mert könnyen adja a személyes oldalát a történelmi pillanatoknak. Az ötvenedik évforduló környékén persze megnyíltak a pénzcsapok, így sikerült létrehozni A Nap utcai fiúk c. alkotást, amiben többek között nem kisebb személy, mint maga az önkéntes emigrációba vonuló Kertész Ákos is részt vállalt. A film megnézhető az Indán:

Mindenki maga dönti el, hogy mire szán másfél órát az életéből. Egy valamire mégis jó volt a film, amit - megint csak a korszellem - még filmszínházban (!!!) láttam (kedvezményesen, enyhítő körülmény), hogy kiderült: volt egy mozi az utcában, amit pár suhanc bevédett, aztán leképezve a nagy számok törvényét és az országban történteket, elvesztettek. Ezeket tudva, induljunk el akkor a Nap utcán a József körút felé. Innen, a páratlan oldalon:

P1010012.JPG

Itt álljunk meg:

P1010019.JPG

Nézzünk csak előre, mit látunk?

P1010013.JPG

 Jobban:

P1010014.JPG

Koncentrál:

P1010016.JPG

Kövezzetek meg, de a giccses és gagyi film által felmutatott esemény és szabadságszobrunk (amivel nekem személy szerint semmi bajom, de erről majd egy másik posztban) együttes látványa pont azt jelenti számomra, hogy miért is lehet szeretni ezt a városrészt, ami tartogat meglepetéseket, és nem csak rosszat. Egy háznyi blokk csupán, ahol megmutatja magát a Citadella szobra, utána alámerül a körút háza mögött. 

Hogy eljussunk a napsütötte sávig:

P1010024.JPG

P1010020.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://nagykorut.blog.hu/api/trackback/id/tr796685461

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lnnoemi 2014.09.10. 12:23:57

Oda jártam zeneiskolába!