Nagykörút Blog

A Nyitva Fesztivál értékelése és bezárása

2014. október 22. - nagykörút_blog

Október 19-én, vasárnap, véget ért az egy hónapos Nyitva Fesztivál, ahol 9 üzlethelyiségben ~13 kiállító/bolt mutatta meg magát. A hullámvonalas tizenháromról kicsit majd később.

Na de bezárhat valami, ha már a fesztivál neve az, hogy Nyitva!?

Escher.jpg

M. C. Escher: Relativitás Forrás

A jó hír, hogy nem egészen, ugyanis a megnyílt boltok többsége akár csak egy hónapig, vagy épp két évig, de továbbra is nyitva marad.

A szervezők közöltek pár beszédes adatot: a 9 üzlethelyiségből 7 darab magánszemélyé, és csupán 2 volt önkormányzaté (a VI. kerületi és a Fővárosi Önkormányzat), azaz az állami szektor egyelőre nem volt annyira nyitott, mint amennyire az kívánatos volna. A tulajdonosok egy hónapra ingyen a résztvevők rendelkezésére bocsájtották az (általában iszonyatosan lehasznált) üzlethelyiségeket, csupán a rezsit kellett fizetniük. Egy kivétel van itt is, az említett VI. kerületi önkormányzat, amelyik az eredeti bérleti díj 20%-ért adta oda a helyiséget, tehát mondhatni jelképes összegért.

Tegnap este a Naspolya Nassoldában tartottak értékelőt a szervezők és a résztvevő boltok, abban a Naspolyában, ami még mindig nem nyitott meg, mert voltak kisebb malőrök (leszakadt a plafon), viszont október 31-én végre megnyitnak, ha minden jól megy, és ők hosszú távon maradnak.

Ahogy az egyik projektgazda jól megfogalmazta, amolyan "euforikus panaszkodás" zajlott végig, azaz szinte mindenki nagyon örült ennek az egész fesztiválnak, és a lehetőségnek, de számtalan nehézséggel kellett megküzdeniük, amire vagy nem volt idejük, vagy nem voltak rá eléggé felkészülve. Rögtön válasszuk is szét, hogy voltak abszolút nonprofit, árusítással nem foglalkozó, szolgáltatást nem nyújtó bemutatótermek, és forprofit üzletek. Mindannyian elmondták, hogy a felkészülési idő, amit kaptak, hogy kipofozzák a szörnyű állapotban leledző üzleteket, és azt jó projektekkel töltsék meg, soknak bizonyult nekik. Vagy ha sikerült is, akkor nem volt koncepció, energia és kapacitás arra, hogy a programokat jól kommunikálják, terjesszék, hirdessék.

naspolya_1.JPG

A képet mi lőttük, csak lusták voltunk vízjelezni.

Az este slágerszava a pop-up volt, pop-up galéria/stúdió/stb., minden pop-up volt, annyira, hogy a végén már az egész társaság együtt röhögött, amikor valaki kiejtette ezt a szókapcsolatot a száján. Az egész este kellemesen, jó hangulatban, jó emberekkel telt el. Volt bőven naivitás, lelkesedés, és némi csalódottság is, de így is egy olyan programmal, próbálkozással lett gazdagabb Budapest, amiért hálásak lehetünk. Kétségtelen, hogy amolyan vállalkozói iskolaként is szolgált ez nekik, de óvatosan, aki pálcát akarna törni felettük. A természettudományos, laboros csapat munka mellett csinálta, szórakozásként ezt az egészet. Este munka, nappal szórakozás. Volt oktató a színműről, aki saját pénzt is tett bele, hogy legyen tere a végzős hallgatóknak szerepelni, vizsgafilmeket vetíteni.

Naivitás, amatőr hozzáállás? Nos, ha igen, akkor még több ilyet szeretnénk, mert ebből nőhetnek ki jó dolgok.

A bejegyzés trackback címe:

https://nagykorut.blog.hu/api/trackback/id/tr726816541

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.