Nagykörút Blog

A köztéri italozás, mint a városi tér újragondolása? Igen!

Interjú Ráday Dáviddal, a Botellón szervezőjével

2015. szeptember 14. - nagykörút_blog

Kivel nem fordult elő, hogy megivott valamilyen szeszes italt köztéren? Kamaszként játszótéren, egyetemistaként A-ból B-be tartva az utcán, nyáron a rakparton vagy valamilyen téren. Padon, padkán, lépcsőn. Akár kényszerből, akár lázadásból, vagy mert épp így esik jól. Ne legyünk álszentek, ha a szabadidő eltöltéséről, kikapcsolódásról, ismerkedésről vagy a fáradt gőz kieresztéséről van szó, akkor az emberek évezredek óta társaságban fogyasztanak mindenféle tudatmódosító szereket. Curlingezhetnének, vagy épp paleo-diétáról is beszélgethetnének helyette egy teával a kézben, de nem ezt teszik. A téma tehát az utcán hever, kezdjünk vele valamit. Hogy lehet ez az egész több, kicsit magán túlmutató, sőt, ne adjisten még jó is?

A köztér használata mindig a bizalomról is szól. Amit használsz, az fontos számodra. Arra figyelsz, azzal törődsz. Mert látod minden nap, kötődsz hozzá. Elmondtam már több helyen, hogy bár jó az irány, van változás, de vannak bajok is Budapesten. A városlakók sokszor nem, vagy nem úgy kötődnek a városhoz, ami pozitív visszacsatoláshoz vezetne, hanem csak agresszívan használják azt, majd elégedetlenül csóválják a fejüket, amikor elvárásaik nem teljesülnek. Ja, hogy ezért nekik is tenniük kéne? Az más. (Nem.)

A témáról még lesz szó, de addig is ismerkedjetek meg a Botellón csapatával, akik azon dolgoznak, hogy megváltozzon ez a hozzáállás.

A képek többségét a Botellón Facebook oldaláról szedtük.

- N. B.: Kik vagytok, mit csináltok, és hányan szervezitek a Botellónt?

Ketten kezdtük el, Csókay Gergely és Ráday Dávid, de most már négyen vagyunk az alapcsapatban: Gálbory Gergővel és Müller Márkkal bővültünk.

- N. B.: Miben más ez, mint egy átlagos köztéri alkoholfogyasztás, ami a közhiedelemmel ellentétben nincs általánosan, országosan tiltva, hanem helyi szabályozás kérdése. Mindenhol igyekeztetek megfelelni ezeknek az előírásoknak?

Nincs országosan tiltva de Pest belvárosi kerületeiben pl. tiltva van…
Amúgy a Botellón alapvetően nem lenne más, mint egy alulról jövő kezdeményezés, ahol emberek összegyűlnek, hogy jól érezzék magukat, és persze köztéren alkoholt fogyasztanak. Talán a minimális szervezettségtől egy kicsit más hangulatban, nyitottabban, kiváncsiabban, esetleg olyanok is, akik amúgy nem az utcán innának.

Nálunk azonban a tilalmak és a lakók miatt egy “hagyományos” spanyol Botellón gyakorlatilag megoldhatatlan, és amúgy ott is sokszor már tiltott a szemét és a hangzavar miatt.

- N. B.: Ha jól emlékszem, április 30-án volt az első budapesti Botellón. Mennyi idő volt a tervezési-szervezési szakasz, honnan jött az ötlet, hogy legyen egy ilyen program?

Az ötlet egészen máshonnan jött. Pár éve Hong Kongban jártam, és kiderült, hogy egy barátom, Verb Tony szervez Botellón-okat. Az egyik ilyenen aztán alkalmam volt Dj-zni is, és amikor hazajöttem, meséltem Csókay Geri barátomnak (aki a 4Bro egyik tagjaként rendezvényszervezéssel, vendéglátással foglalkozik), hogy mennyire jó volt, ő meg idén tavasszal rámförmedt, hogy akkor most már csináljuk is meg!

Az első két alkalom azért is Budán volt, mert az első kerületben nincs ilyen tiltás, de ahogy ez ebben a városban lenni szokott, a hangzavar az Alagút fölötti rendezvénynél zavarhatta a lakókat, mert ránk hívták a rendőröket.

Hozzáteszem, hogy ennyi emberre elsőre mi sem számítottunk, teljesen tele volt a terecske, szerintem 7-800 ember lehetett ott.

botellon5.jpg

N. B.: Bár a rendezvényt több italmárka is támogatja, nekem nem tűnt tolakodónak a promóció, ezért ha ez kell a folytatáshoz, akkor egy okos kompromisszumnak tartom. Vagy épp ellenkezőleg, ezen a téren is inkább tovább akartok menni az intézményesülés felé?

Semmiképpen nem szeretnénk sokkal intézményesültebbnek lenni. A cél továbbra is a spontaneitás és a laza hangulat, fontos, hogy ezt ne rontsuk el.

Amit mi adtunk hozzá, vagy amit mi igazán szeretnénk, hogy ha ez Budapestről is szólna. Arról, hogy a köztereinket, parkjainkat, kertjeinket nézzük meg egy másik szemszögből, használjuk úgy, ahogy talán ritkán szokták, esetleg vigyünk el embereket olyan helyekre ahol még nem voltak. Ez mindeképpen kulturált szórakozást feltételez, mert furcsa lenne, ha a szép városunk pont azért lenne tele szeméttel, mert szeretjük.

Éppen ezért az elejétől kezdve vannak költségeink, poharak, szemetesek, takarítás, hangosítás…és a rendezvény mégis teljesen ingyenes, italt is magadnak hozol – így szerintem természetes, hogy szerettünk volna egy olyan szponzort, aki minimálisan hozzájárul az ügyhöz és közben nem kér hatalmas molinókat és beachflag-eket. A Villa Sandi így az elejétől mellettünk van és néha csatlakoznak egyéb lelkes cégek is.

botellon6.jpg

- N. B.: Meséljetek egy kicsit a pozitív és a negatív élményekről (ha van utóbbi). A legutolsó Botellón-on egyűttműködtetek a Magyar Nemzeti Múzeummal is: egyrészt ott lehettünk, másrészt az egyik kiállítás is féláron, hosszabb nyitvatartással volt látogatható. Megkerestétek őket, ők pedig jól fogadták a programot. Mi a helyzet a többi hatósággal és hivatali szervvel?

Leginkább pozitív van, egyre jobbak az összejövetelek, jó a közönség, hálásak az ilyen kezdeményezésekért. Negatív sem sok van, nyilván volt már kint rendőrség, meg egy kicsit durva mennyiségű szemét marad, amit össze kell szednünk, de nincs ok a panaszra. A múzeumot megkerestük, nagyon szép és izgalmas a helyszín, mindenképpen szerettünk volna együttműködést, nekik meg jól jön ha olyan fiatalok is a közelébe kerülnek, akik amúgy nem járnak hozzájuk. Ez a kiállítás pedig kifejezetten modern, könnyen befogadható, jó ötlet volt összekapcsolni a kettőt.

Az utóbbi időben olyan helyszíneket igyekszünk keresni, ahol nem lesz engedélyezési probléma, tehát hivatalosan is megrendezhető a program.

botellon.jpg

- N. B.: Szintén most nyáron volt az Egy üveg borral a várban 2, amiről – minden gyermekbetegsége ellenére – nekem jó a véleményem van, mert előremutató volt abban, hogy lehet egy alulról jövő kezdeményezéssel élettelen városi tereket máshogy is használni. Ti azért a mobil vécékkel, szemetesekkel, poharakkal sokkal profeszionálisabb képet festettetek (habár mindegyikből lehetett volna még). Terveztek esetleg a jövőben együttmködést a hasonló koncepcióban gondolkodó csapatokkal, egyénekkel?

Valójában ezt az eventet azután láttuk, hogy megcsináltuk az elsőt, de végül is ez mindegy, van egy csomó hasonló piknik, reggeli, jóga, stb. És ez így van jól. A szervezettség azért van, mert eleve foglalkozunk rendezvényekkel, iletve azért, mert legálisan és szemét nélkül, minél elfogadhatóbban próbáljuk csinálni.

botellon4.jpg

 - N. B.: Eddig két budai (Alagút teteje, Filozófusok kertje) és két pesti (Szent István tér, Múzeumkert) helyszín volt. Továbbra is törekedni fogtok a változatosságra (gondolok itt külső, akár nem szigorúan belvárosi területekre), vagy egy idő után várható ismétlődés?

Minden a jövő zenéje, de a következő pl. az Eiffel téren lesz – bevállaljuk az őszt is, sőt, lehet hogy majd a téltől sem rettenünk vissza :D

botellon3.jpg

- N. B.: És a júliusi Botellón hova tűnt? :)

A júliusit elvitte a fesztivál- és nyaralásszezon, nehéz nyáron olyan időpontot találni ami jól működhet, illetve mi sem voltunk a  városban.

 - N. B.: Összetett kérdés következik: miben változott Budapest, és miben változtatjátok meg ti, a Botellón, Budapestet? Ott ültem a Múzeumkertben péntek este, szólt a zene, emberek beszélgettek egy pohár borral a kezükben a lépcsőn és a füvön, miközben sem rendőrök, sem közteresek nem vegzálták őket ezért. Ezt akár a 10 évvel ezelőtti Budapesten is nehezen megvalósíthatónak gondoltam volna, nemhogy megszokottnak, szerethetőnek és lassan bevettnek, amerre most tartunk.

Budapest rengeteget változott az elmúlt években, illetve azóta is folyamatosan változik. A rendezvény és vendéglátás biznisz nagyon pörög, ennek az okaiba most nem mennék bele, de a lényeg, hogy szerencsére sok minőségi dolog is felüti a fejét. Van egy új vállalkozó generáció, akinek már akad ízlése és tettvágya, akármennyi az akadály, próbálkozik. Persze sokan behódolnak a pénznek, lassan mindenhol hamburgert lehet csak kapni és a hummuszosnál is van gulyásleves, de azért akad,  aki nem enged az elveiből. Nekünk is ez az irány, addig nyomjuk, amíg mi is szeretünk Botellón-ra járni.
Kereslet-kínálat van: a közönség is fejlődik, visszavették az emberek a belvárost, a köztéren iszogatás talán a Gödörrel robbant nagyot, és azóta imádjuk az utcát. Én kb. nem vagyok hajlandó már egy pincébe lemenni…

Mindenesetre azért sajnos nem ott gyűlünk egyelőre ahol csak szeretnénk, de dolgozunk azon, hogy minél több helyen lehessen a jövőben Botellón :)

Köszönjük Dávidnak az interjút, találkozunk szeptember 17-én az Eiffel téren! 

botellon2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://nagykorut.blog.hu/api/trackback/id/tr577774124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.