Nagykörút Blog

Terrortámadás érte Budapestet. Franciaországban, Párizsban.

2015. november 14. - nagykörút_blog

2015. november 13-án, pénteken, több összehangolt terrortámadás rázta meg Budapestet. Kalasnyikovval felfegyverzett támadók nyitottak tüzet az A38 zsúfolásig megtelt koncerttermében. Az este során a város több pontján lőttek ártatlan emberekre, így a Madách téren, de az egyik közkedvelt Kazinczy utcai szórakozóhelyen túszokat is ejtettek. A TEK egységei megölték őket és kiszabadították a túszokat. Több pokolgépet is robbantottak a Papp László Sportaréna közelében, az épp bent tartózkodó Orbán Viktort a Leslie Mándoki koncertről kimenekítették. Az éjjel a miniszterelnök összehívta a nemzetbiztonsági tanácsot, ahol döntöttek a szükségállapot kihirdetéséről. Hermetikusan lezárták a Budapestről ki- és bevezető utakat, az összes tartalékos rendőrt és a hadsereget is mozgósították. Senkinek nem javasolják, hogy elhagyja otthonát, amíg kézre nem kerítik a tetteseket. A halálos áldozatok száma meghaladja a 120-at. Az Egyesült Államok és az Európai Unió vezetői támogatásukról és együttérzésükről biztosították Magyarországot, a brutális támadást Oroszország és Kína is mélyen elítélte.

Forrás: MTI

Szólhatnának így is a hírek, de szerencsére nem így történt. Szerencsére? Nem tudom, hogy mennyire lehetünk szerencsések, hogy péntek tizenharmadikán, tegnap este Párizsban újabb szörnyű terrortámadás történt. Párizs ott van Budapest küszöbén (vagy épp fordítva), ugyanis ez elmúlt évtizedek arról szóltak itt Európában, hogy közel hozzuk egymáshoz azokat, akik eddig távolinak gondolták egymást. Akiben van szemernyi jóérzés, az most együtt érez a franciákkal és a párizsiakkal.

parisfranceflag.jpg

Mert nem is olyan könnyű csak úgy, kizárólag együtt érezni, osztozni a fájdalomban valakivel. Rögtön megjelentek a tudálékosok, a bezzegmegmondtam emberek, a mostmindenmegváltozik pofák, a következtetők, a kanapéfilozófusok, megmondók. És természetesen a gyűlölködők. Magyarország (szerencsére?) nem tudja mi az a terror. A Charlie Hebdo támadás után azon gondolkoztam, hogy talán még az Aranykéz utcai robbantás idézhet fel ilyen emlékeket, de tkp. ezekhez képest az is csak piti alvilági és politikai kisujj-szkander volt. De mit várjunk olyan emberektől, akik egy autóban gyermekét szoptató anyát legszívesebben a rendőrségre küldenének? Leginkább sokkal többet. Hogy ha már nem ismerjük a terrornak ezt a formáját, akkor ugyan ne gázoljunk már szügyig a saját magunk által teremtett posványba.

notafraid.jpg

Aki újra engedi, hogy felüljön a félelem és gyűlölet hullámvasútjára, az a terroristáknak kibicel. Aki pedig úgy gondolja, hogy Európa nem egy közösség, nem kell szolidaritást vállalnunk a többi országgal, az meg fog lepődni, mennyire egyedül leszünk, amikor a Rue de Charonne helyett mondjuk az Andrássy úton fognak lövöldözni képzett terrorista zsoldosok.

17 órakor a Francia Intézetnél, 18 órakor pedig a Szent István bazilikánál lesz gyertyagyújtás az áldozatok emlékére. Mutassuk ki, hogy nem félünk, és együtt érzünk mindenkivel, akit tegnap este veszteség ért.

A bejegyzés trackback címe:

https://nagykorut.blog.hu/api/trackback/id/tr38077650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.