Nagykörút Blog

Ennyibe került Budapest új arculata és szlogenje. Itt vannak a szerződések

2016. március 23. - nagykörút_blog

Így kértem ki a Budapesti Városarculati Nonprofit Kft-től a nemrég bemutatott arculattal kapcsolatos szerződéseket. Egy kis Atlatszo.hu-s melléksztorival.

Történt, hogy március 4-én bemutatták Budapest új városarculatát, és hirtelen mindenki felkapta a fejét, hogy létezik a Budapesti Városarculati Nonprofit Kft., holott azt már 2015 májusában megalapította a Főváros, amelyet papíron azóta is 100%-ban tulajdonol. Az, hogy kinek mennyire tetszik az új arculat, részben ízlés dolga. Nyilván lehet olyan ordenáré igénytelen módon megcsinálni, hogy mindenki egyszerre kiáltson fel, de ebben az esetben ilyesmiről nincs szó. Ezért nem is arra koncentrálnék, hogy most jó vagy rossz az arculat, döntsétek el ti, hogy nektek mennyire tetszik. 
12829407_1695115044100356_3088326545968363547_o.jpg

Ellenben arculatot készíteni állami megrendelésre ma olyan Magyarországon, mint amikor valaki tanácsadói minőségben, esetleg összeollózott, rosszul kifénymásolt tanulmányokkal igyekszik gyarapítani az államot, de inkább a saját pénztárcáját, a mi adónkból. Gyanús. Egy normális országban fel sem merülne, hogy milliárdok veszítik el rohamos tempóban közpénz jellegüket, vagy hogy állampolgároknak saját államukat kell perelniük, hogy megtudják: mire költik a pénzüket. Előrebocsájtom, itt semmi ilyesmire nem volt szükség, ugyanis Németh Regina, a BVA ügyvezető igazgatója kérésemre elküldte nekem az arculattal kapcsolatos szerződéseket. Meggyőződésem, hogy az ízlés mellett mindig jót tesz egy állami projektnek, ha transzparens, átlátható. Persze a NER-ben erről azt gondolják, hogy csupán egy értelmetlen hívószó, azért lássuk be: ha tudjuk valamiről, hogy mennyibe kerül, és nem tartjuk azt irreálisnak, akkor sokkal könnyebb vele megbarátkozni. Akkor is, ha mondjuk nem feltétlenül tetszik.

12792340_773675856096607_5985418711169671275_o.jpg

A BVA-nak a mai napig nincs saját honlapja (az oldal azóta elindult), amit kicsit furcsállok egy arculattal foglalkozó Kft-től. Rendelkeznek egy Facebook oldallal, amit egyrészről bárki ingyen létrehozhat 2 perc alatt, másrészt értelemszerűen nem az a felület, ahol mondjuk egy nonprofit kft. megosztja a gazdálkodásának adatait. Arról is csupán sajtóhírekből lehetett értesülni, hogy Szalay-Bobrovniczky Alexandra humánügyi főpolgármester-helyettes javaslatára (Tarlós István kinevezésével) a 33 éves Németh Reginát kérték fel ügyvezetőnek (pályáztatás nélkül, szakbizottság sem szavazott róla), aki korábban reklám és marketing területen dolgozott. Ugyanez az Origós cikk számolt be arról, hogy a hirtelen gründolt hatfős Kft. 147 millió forintból gazdálkodhat, amiből 48 millió forintot irányoztak elő arculati költségekre. No de ez vajon csak a 2015-ös év költségvetése? Nem tudjuk, hisz semmilyen nyilvánosan elérhető adat nincs erre nézve. Szintén a hírek szerint a BVA három fős felügyelőbizottságát két fideszes politikus (Lánszki Regő és Sáfrány Szilvia) és Finta Sándor egykori főépítész alkotja.

budapestujlogo.jpg

A fentiekre alapozva, főleg az érdekes hiányosságok vonzásában március 5-én megírtam levelem az egyetlen elérhető e-mail címre (info@bva.hu), majd vártam, de valahol belül nem is gondoltam arra, hogy megkeresésemet komolyan fogják venni. Ezért március 9-én megkerestem az Átlátszo.hu-t, hogy benyújtsam életem első közérdekű adatigénylését a BVA felé. Tőlük Tóth Balázs válaszolt, majd pár apróság után március 16-án el is indítottam a közérdekű adatigénylést, ami a BVA működésére és az arculati szerződésekre kérdezett rá. Ezekre a válaszadás elvileg most is folyamatban van. Aztán március 18-án, majdnem két héttel az első levelem után Németh Regina ügyvezető igazgató válaszolt. A kérdéseket és a válaszokat most itt közlöm:

- Kik Önök? Hány alkalmazottal dolgoznak, milyen státuszban? Mely jogszabály határozza meg működésüket?

A BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. a Fővárosi Önkormányzat 100%-os tulajdonában álló cége, ami a közszolgáltatási keretszerződésében meghatározott, Budapest város arculatát befolyásoló feladatokat lát el hat fővel: ügyvezető, gazdasági vezető, két fő projekt menedzser, kommunikációs munkatárs, grafikus.

Működését meghatározó legfontosabb jogszabályok:

Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény

a Fővárosi Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 53/2014. (XII. 12.) Főv. Kgy. rendelet

- Ki volt a megrendelő?

A Budapest Főváros Önkormányzatával között közszolgáltatási keretszerződés alapján a BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft.

- Mikor került sor a megrendelésre, milyen értékben és milyen határidőkkel?

A szerződéses megrendelésre mindhárom cég felé 2015. szeptember 16-án került sor, az alábbi értékekben:

Trance Wave Kft. 1.200.000 Ft + Áfa,

Frank Digital Kft. 900.000 Ft + Áfa,

Laboratory Ideas Kommunikációs Szolgáltató Kft. 900.000 Ft + Áfa.

A teljesítési határidő egységesen 2015. november 5. volt.

- Kik vettek részt a tervezésben? Ők a Kft. állandó munkatársai, vagy külsős, szerződéses munkatársak is bedolgoztak?

A BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. irányításával és folyamatos felügyelete alatt három kreatív ipari vállalkozás szakemberei dolgoztak a tervezésen, akikkel a BVA szerződéses viszonyban állt:

Trance Wave Kft., Frank Digital Kft., Laboratory Ideas Kommunikációs Szolgáltató Kft.

- Csupán a sajtóhírekből megismert három fős felügyelőbizottság, vagy mások jóváhagyása is szükséges volt a végső tervek elfogadásához?

A végső tervek elfogadásáról a városvezetés döntött.

- Az arculat terveinek a létrehozásán kívül vár még teljesítésre egyéb feladat?

BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. további feladata a kiválasztott kisarculat továbbfejlesztése és egy komplex nagyarculati és az azt bemutató arculati kézikönyv kidolgozása.

- Gazdálkodásuk és költségvetésük tavalyi számai elérhetőek valahol, ill. meg lehet valahol tekinteni a 2016-os tervezett kiadásokat/bevételeket?

A hamarosan induló www.bpva.hu oldalon* a BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. minden közérdekű adata elérhető lesz, többek közt a 2015. évi beszámoló és a 2016. évi üzleti terv is, melyek jelenleg elfogadás alatt állnak.

* Az oldal azóta a legfontosabb dokumentumokkal, így pl. a 2015-ös üzleti tervvel elindult. (N. B.)

- A feltételezett véleményezésen kívül terveznek utánkövetést, hogy a budapestiek mennyire elégedettek az új arculattal?

Folyamatosan követjük a bemutatott új kisarculathoz kötődő visszajelzéseket.

- Milyen időtávban gondolkodtak, amikor az arculatot tervezték? Hol kívánják ezeknek az elemeit érvényesíteni? Csak a fővárosi közigazgatásban?

A logó megalkotásakor az időtállóság volt az egyik fő szempont, hogy jelentősebb beavatkozás nélkül hosszú távon alkalmazható legyen. A logó pontos használati módozatait és helyeit a kidolgozás alatt lévő arculati kézikönyv fogja meghatározni.

- Kapcsolódik ez a projekt a tervezett központi kormányzati turisztikai hivatal terveihez?

A BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. működése során együttműködésre törekszik minden állami és piaci szereplővel.

Kérésemre aztán március 21-én az ügyvezető megküldte a kért szerződéseket, úgy, hogy bár említettem a folyamatban lévő közérdekű adatigénylést, de állítása szerint azt a hivatal munkatársai akkor még nem kapták kézhez. Bár a szerződéseket közzé akartam tenni, párhuzamosan meg akartam győződni arról, hogy jogszerűen nyilvánosságra hozhatok belőle minden adatot, ezért újfent az Átlátszó segítségét kértem, azaz átküldtem a mellékelt szerződéseket Tóth Balázsnak. Aztán meglepve tapasztaltam, hogy pont a mai nap már meg is írta az Átlátszó azt, amin én is dolgoztam. Először kicsit dühös lettem, mert azt hittem, hogy az általam megküldött anyagokból dolgoztak az említésem nélkül, azonban kiderült, hogy párhuzamosan dolgoztunk, csak más csatornákon. Erdélyi Katalin a Fővároshoz fordult adatigényléssel, én pedig közvetlenül a BVA ügyvezetőjéhez, de a végeredmény ugyanaz volt: mind a ketten korrekten válaszoltak és elküldték az anyagokat. Így egy kicsit megnyugodtam, hogy alaptalan volt az a rossz gondolat, miszerint már az egyik legjobb magyar antikorrupciós watchdog is csupán a hírközlés sebességére menne rá, mindenáron. A szerződések és a számok a következők:

Laboratory Ideas Kommunikációs Kft., nettó 900.000 Ft

Trance Wave Kft., nettó 1,2 millió Ft

Frank Digital Kft., nettó 900.000 Ft

Hogy a nettó 3 millió forint sok vagy kevés? Attól függ. Ahogy a BVA is elmondta, a teljes arculat még nincs kész. Sokkal érdekesebb, hogy kik végezték a munkát. Ahogy az Átlátszó rámutat, az egyik szerződő fél az Origót, VS.hu-t és a We love Budapestet is birtokló New Wave Media Kft. tulajdonosa, Száraz István Péter (aki a hírek szerint a Trafiqot és más szórakozóhelyeket is birtokol) a Frank Digital Kft-n keresztül. Csupán narratív érdekesség, hogy a másik két cég esetében a képviselő fél a szerződésben végig névvel van nevesítve, addig Száraz István rögtön a "továbbiakban: Vállalkozó"-vá alakult át.

Első pillantásra a Budakeszire bejegyzett, 2001-ben alapított Trance Wave Kft. is izgalmas kutatási anyagot szolgáltathat. Az öt fővel működő cég utolsó jegyzett nettó éves árbevétele majdnem 150 millió forint volt. Érdemes szemezgetni, hogy milyen területeken tudnak szolgáltatást nyújtani: fizikai közérzet javító szolgáltatás, tejtermék gyártás, hobbiállat-eledel gyártás, édesség gyártás, desztillált szeszes ital gyártás, szőlőbor termesztés, folyóirat, időszaki kiadvány kiadása, víz-, gáz-, fűtés-, légkondicionáló-szerelés, gabona, dohány, vetőmag, takarmány nagykereskedelme, hal kiskereskedelme, kenyér és pékáru, csomagküldés, kempingszolgáltatás, éttermi vendéglátás, ingatlanügynöki tevékenység, könyvvizsgálat, számvitel, felső- és alsóruházat gyártás, --- és végül, de nem utolsó sorban (számtalan más mellett): sportlétesítmény működtetése, 2013 február óta.

Igazi jolly joker kft. Érdemes tehát figyelni rájuk, ha ennyi szegmensen képesek szolgáltatást nyújtani, feltehető, hogy pályáznak is rá.

Ahogy a számtalan budapesti betűtípus kapcsán elmondtam, nem feltétlenül baj az, ha van egy arra irányuló törekvés, hogy egységesítsük azt. Ugyanez érvényes az arculatra is. Ugyanakkor nem mindegy, hogy kik, hogyan, és milyen keretek között teszik ezt. Érdemes tehát minden budapesti polgárnak figyelemmel kísérnie ezt, hogy ne csak akkor kapjuk fel a fejünket, amikor szembe jön valami új. Sok minden rejtőzik a kerning, a vektorok vagy épp a CMYK mögött. 

A bejegyzés trackback címe:

https://nagykorut.blog.hu/api/trackback/id/tr98521028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.