Nagykörút Blog

Nagykörút Blog

'minden kép egy adott pillanat megfogalmazása, ezt nem lehet megunni'

Interjú Demeter Károly fotográfussal

2015. április 01. - nagykörút_blog

Nem járok sajnos túl gyakran a Füvészkertben, talán ha évente kétszer. Viszont akkor mindig újra megtapasztalom, hogy ez a város egyik legszebb menedéke, amit elhelyezkedése is különlegessé tesz. Ha épp nem is vagyok ott, akkor is mindig megcsodálom Demeter Károlynak, a Füvészkert fotósának műveit, s úgy éreztem most már pont itt az ideje őt is megszólaltatni. Szabadkozott, hogy nem a szavak embere, úgyhogy kértem tőle képeket is.

_dsc1409_1.jpg

- N. B.: Melyik a kedvenc évszaka a kertben, és miért?

A tavasz és az ősz, mert ilyenkor a leglátványosabb a kert.

dsc_6831-masolat.jpg

- N. B.: Mióta fotózza a Füvészkertet? Mikor szerette meg a fotózást, hol tanulta?

2009-ben kezdtem dolgozni a Füvészkertben, így azóta fotózom a kert szépségeit.Az első fényképezőgépem egy Zenit volt,14 éves koromban kaptam.

A fotózással ekkor kezdem ismerkedni, a fekete-fehér laborálás alapjait Hámos Gusztávtól tanultam, aki rövid ideig kollégiumi társam volt. Fiatal koromban 2 évig a MAFILM-nél is dolgoztam mint világosító, ez is jó iskola volt.

_dsc9422.jpg

- N. B.: Valószínűleg a kertben készült természetfotói a legismertebbek, de foglalkozik más témákkal is? Ha igen, melyek ezek és miért pont ezek?

Természetesen a Füvészkertben fotózom a legtöbbet, itt pedig adja magát a téma. Ha nem a kertben fotózom, akkor leginkább az állatvilágból keresem a modelljeimet. Másik kedves témám a modern épületetek üvegfelületein visszatükröződő régi házak - néha elég bizarr - látványa.

dsc_3205-masolat.jpg

- N. B.: Mitől lesz minden évben szép az, hogy kinyílik egy virág, vagy egy béka felmászik egy ágra? Egy idő után ez is csak rutin és technika kérdésévé válik, vagy más a viszony a természettel?

Persze van benne rutin és technika is, de mindig csodálatos, ha megszületik valami, és minden kép egy adott pillanat megfogalmazása. Ezt nem lehet megunni.

_dsc2678_1.jpg

- N. B.: Milyen géppel dolgozik? Mi a véleménye a digitális kontra analóg „háborúról”?

Egy Nikon D90-es géppel dolgozom. A “háború” eldőlt, a digitális nyert, de sokan használnak még analógot. Az a legjobb, ha mindenki megtalálja a neki megfelelő technikát, és igazán az számít, hogy jó képek szülessenek.

_dsc5997.jpg

- N. B.: Amikor gyerekként olvasta A Pál utcai fiúkat, gondolta valaha, hogy itt fog dolgozni? Milyen érzés volt a kert munkatársaként felidézni Molnár Ferenc regényét?

Mikor az iskolában kötelező olvasmány volt a Pál utcai fiúk, én éppen búvár szerettem volna lenni. Persze azért megérinti az embert, hogy egy ilyen híres regény helyszínén tölti napjait, bár a mű megszületésekor a kert 10 hektáros volt, ma csupán 3.

_dsc3871.jpg

- N. B.: A kert oldalán látható képeknél döntő többségben vannak a makrók. Ezeket Ön válogatja ki, vagy átmegy még egy szűrőn? Mennyi utómunkát szán egy képre?

A képeket én válogatom, a kollégáim a növények megnevezésében segítenek, mivel nem vagyok kertész. A képek között vannak makrók, de a többségét én növény portrénak nevezném. Az utómunkálatokat igyekszem a minimálisra csökkenteni, de a kötelező rutinokat nem lehet megúszni. Vannak olyan képek is, amiket utómunkával teszek izgalmasabbá.

_dsc2918.jpg

- N. B.: Ha szabadon, megkötések nélkül választhatna, hogy mely várost, tájat és ember(eke)t fotózza, akkor melyek lennének ezek?

Prágát turisták nélkül, és Új-Zéland is tetszene. Az emberek fotózása nem az én világom.

dsc_6486-masolat.jpg

- N. B.: Bár sokan járnak a Füvészkertbe, olyan érzésem van, hogy sokan itt is a gyors és azonnal ható élményt várják. Mit tanácsolna nekik, hogy ez egy mélyebb, szebb és valósabb tapasztalat legyen? Milyen szem és hozzáállás kell ahhoz, hogy valaki akár minden nap, vagy hétről-hétre élményként élje meg a százéves fákat Józsefváros és Ferencváros határán?

Talán a legfontosabb, hogy nyugodtak, kíváncsiak és befogadóak legyenek.

_dsc1592.jpg

- N. B.: Nemrég jött ki egy felmérés, hogy Budapest a 10. leginkább fotózott város a világon. Mi erről a véleménye, hogy látja Budapestet fotós szemmel?

Szerencsémre elég sok helyen jártam a világban, és tényleg Budapest az egyik legszebb város. Egy szépséges szörnyeteg.

tuk.jpg

Az interjú elektronikusan készült, amit ezúton is köszönünk Demeter Károlynak. A képeket az alkotó beleegyezésével közöltük, ami az ő válogatása. Ha több képet szeretnétek látni, akkor keressétek fel a Füvészkert Facebook oldalát, vagy nézzétek meg nyilvános fotóit a saját oldalán.

_dsc1566.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://nagykorut.blog.hu/api/trackback/id/tr337323916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása