Nagykörút Blog

Nagykörút Blog

Az urban golf budapesti úttörői || Heavy Balls UGC

Interjú Albert Swingerrel

2015. május 14. - nagykörút_blog

Az Index után másodikként itt, a Nagykörút Blogon mutatkozik be az új budapesti városi sport, az urban golf. Többször írtunk már róla, hogy minden olyan kezdeményezéssel szimpatizálunk, ami élővé és használhatóvá akarja tenni a várost, mert a köztér nem azért van, hogy glaszékesztyűben nézegesd. Olyan városunk lesz, amilyenné tesszük, vagy amilyenné akarjuk tenni. Az urban golf pedig szerintünk egy, ebbe az irányba tett jó lépés ütés. Megszólaltattuk a Heavy Balls Urban Golf Club Budapest egyik prominens alakját és alapítóját, Albert Swingert.

hvugc.jpg

A képek a Heavy Balls Facebook oldaláról származnak.

- N. B.: Sokat vártunk erre az interjúra, két és fél hónapot! Először az egyesületté alakulás miatt kértél időt. Mikor kezdtétek ezt az egész urbánus golfozást, és mennyire mérföldkő az egyesületté alakulás? Nehezen ment a procedúra?

A halasztás oka elsősorban az volt, hogy szerettünk volna egy kicsit stabilizálódni, egy fix bázissal kilépni a nyilvánosság elé, nem pedig úgy, hogy fél év múlva már csak páran csinálják az egészet a városban. Mostanra érett meg a dolog annyira, hogy ki merünk állni, nem csak haveri úton terjesztjük az üzenetet, hanem nyilatkozunk is.

Magát a golfozást tavaly augusztusban kezdtük el, kb. hatan és mérföldkőnek gondoltuk/gondoljuk az egyesületté alakulást, bár ez nem egy egyszerű folyamat. Három hónap után kaptunk választ a bíróságtól, és természetesen nem jegyeztek be minket, de küzdünk.

Az egyesületté alakulást azért tartjuk fontosnak, mert így biztosabban tudjuk képviselni magunkat, illetve azt gondoljuk, hogy ahhoz, hogy népszerű legyen egy sport, sokkal könnyebb út, ha mi is nyitottak vagyunk a hatóságok felé és vállaljuk, hogy mi ezt szeretnénk csinálni, akár közösen felállított szabályok szerint is.

- N. B.: Az Indexes videóban elmondod, hogy szeretnétek, ha népszerűbb lenne a sportág, de azért ne legyen túl népszerű. Nyilván ez egyelőre egy underground buli, mondhatni szűk baráti szórakozás. El tudod képzelni, hogy egyszer annyian fognak urbángolfozni Budapesten, hogy már cikivé válik, és abbahagyjátok?

Azt gondolom, hogy az urban golf csak akkor válhat cikivé, ha a világ összes szabaidős tevékenysége azzá válik. Ha égő lesz kimenni bringával az utcára, futni vagy focizni a parkban, akkor urban golfozni is égő lesz.

A túl sok embert inkább arra értem, hogy nagyon sokan érdeklődnek a sport iránt és ezek az arcok általában nálunk jelentkeznek be, kevéssé van önszerveződés. Ezzel a megemelkedett létszámmal az jár, hogy például ha kimegyünk vasárnap ütni valahová, akkor 10-15 ember vár, hogy befejeződjön egy lyuk. Így természetesen unalmassá válik a játék. Örülnénk, ha minél többen lennének, de annak még jobban, ha alakulnának másik csapatok, ők is szerveznének versenyeket, megmozdulásokat stb. Az lenne a legmenőbb, ha kialakulna egy pezsgő urban golf élet Magyarországon, olyasmi, mint például Franciaországban, vagy Németországban, ahol minden hétvégén lehet valahol játszani.

golf4.jpg

- N. B.: Volt egyáltalán Budapesten korábban ilyen kezdeményezés, részt vettél ilyesmiben, vagy tudsz róla?

Amiről tudok, hogy Debrecenben vannak srácok, akik már régebb óta nyomatják, velük próbáltunk kooperálni, egyelőre kevesebb sikerrel. 

Budapesten amit tudok, hogy voltak próbálkozások, kb. egy éve, aztán együtt kezdtünk el kicsit komolyabban szervezkedni. Jelenleg van egy 6-7 fős nagyon aktív és egy tágabb, kb. 20 fős kevésbé aktív bázis. Minden hétvégén szoktunk kijárni, általában 9-10 fővel.

csoport.jpg

- N. B.: Honnan jött az inspiráció, külföldi mintákból? Mennyire népszerű az urban golf külföldön?

Az inspiráció abból jött, hogy már többször próbálkoztunk olyan sportokkal, amik kicsit szokatlanabbak, viszont nincs olyan pálya- vagy eszközigénye, mint a mostani tömegsportoknak. Ilyen próbálkozás volt a méta, amit 2 évig csináltunk minden héten, a Margitszigeten, csak sajnos ahhoz, hogy ez pörögjön, kell  legalább 12 ember. Ezt egy idő után nehéz volt összeszedni, ezért felhagytunk vele. Egy kisebb közösséggel elkezdtünk krokettezni, amihez 4 ember is elegendő, viszont összetört a felszerelésünk, és valamiért nem vettünk újat, ezért ez is abbamaradt.

Ezek után gondolkoztam a csajommal valami olyasmin, amit akár egyedül vagy ketten is lehet nyomatni, kb. akárhol. Ekkor jött, hogy vegyünk egy használt golfszettet és járjunk ki teniszlabdával az Orczy kertbe (ilyenkor még nem vágtuk, hogy ez külföldön ekkora dolog). Megvettük a szettet, elkezdtünk kijárni, jöttek a haverok és elég komolyan rákattant mindenki. 2 hét után már mindenkinek volt saját szettje és elkezdtük nyomatni. A szabályokat meg a megfelelő labdát (ami leváltotta a teniszlabdát) ezután kezdtük el felkutatni, illetve felvettük a kapcsolatot német urban golfosokkal, ők is sokat segítettek.

Külföldön egyre népszerűbb a sport, de nincs egy központi szövetség vagy ilyesmi, akik diktálják a szabályokat, inkább organikusan növekszik a dolog, sok kis helyi szabállyal, érdekességgel. Minden urban golfosnak a világon egyetlen közös szabálya van: safety first!, tehát első a biztonság, azt hiszem, ezt nem nagyon kell magyaráznom…

Mivel láttuk, hogy ezt mások jobban nyomatják, meg nagyobb tapasztalattal rendelkeznek, mint mi, ezért gondoltuk, hogy kimegyünk megnézni, hogy mi van, meg hogy mit kéne. Ennek eredményeként voltunk januárban egy német versenyen, ahol középmezőnyben végeztünk, illetve összehoztunk a csehekkel egy versenyt március végén. Ezek nagyon jók voltak, mindenhol nagyon barátságos arcok vannak, hasonló kattanással mint mi, és ezt nagyon jó látni.

A sportág (jelenleg) legnagyobb eseménye pedig az European Urban Golf Cup, amit harmadszor rendeznek meg idén és Londonban az Olimpiai Parkot sikerült megszerezni a célra. A verseny és a sport nagyságát mutatja, hogy még a londoni polgármester és a BBC is a rendezvény mögé állt.

golf2.jpg

- N. B.: Volt valaha bármi összetűzés rendőrökkel, közterület felügyelőkkel? Van valami jogszabály, ami alapján a hatóság korlátozhatná ezt sportot?

Tudom, hogy ez ritka dolog, de csak pozitív dolgokat tudok mondani a rendőrökről. Eddig amikor kapcsolatba kerültünk nagyon érdeklődőek voltak és jókat röhögtünk, semmi korlátozás vagy fenyítés nem történt. A biztonságiakkal csak akkor volt gond, amikor valami olyan területre tévedtünk, ami magánterület volt és ott megkértek, hogy menjünk onnan, ami teljesen jogos. Ezt nem úgy kell érteni, hogy bemásztunk valahová, hanem például épületek mellé bepattog a labda és szólnak, hogy ne lendítsünk az üveg közelében, ami teljesen érthető.

Alapvetően az a hozzáállásunk, hogy nem pusztítani vagy provokálni szeretnénk, hanem játszani, ezért ha megkérnek, hogy menjünk valahonnan, akkor nem állunk neki hepciáskodni, meg emberkedni, hanem vagy megértetjük, hogy nem okozunk kárt, vagy elmegyünk. Egyelőre azért az a tapasztalat, hogy elférünk a városban, mint sok más sport is.

Jogszabályról nem tudok, szerintem nem is lesz. Alapvetően ugyanaz a szabály lehet érvényes ránk is mint mindenkire aki köztéren valami labdás dolgot csinál…

- N. B.: Nem tartasz attól, hogy pont a publicitás miatt rátok szállnak?

Szerintem van jobb dolguk is :)

- N. B.: A fellelhető kontent alapján ütöttetek már a Városligetben és az Infoparkban. Voltatok más helyen is a városban? Esetleg van álomhelyszín, ahol mindenképp szeretnétek egyszer játszani?

Sok helyen voltunk már, és ezeket vezetjük is az urbangolfmap.com–on, ahol azokat a helyeket gyűjtik, ahol jókat lehet ütni. Budapesten (szerintem) a legjobb helyek az InfoPark, a Márc 15. tér, a Városliget és a Margitsziget. Ezek mellett voltunk sokszor az Orczy kertben, a Rákóczi téren vagy a Szabadság téren.

Van egy budapesti álomhely, de ezt nem árulom el, hogy hol van, legyen annyi elegendő, hogy sok szobor van ott és egy színház is…

screen_shot_2015-05-14_at_10_17_57.png

- N. B.: Ez egy teljesen alulról jövő kezdeményezés, gondolom büszkék is vagytok a függetlenségetekre, ugyanakkor az anyagiak miatt nem gondolkoztatok szponzorációban, vagy nem kerestek meg titeket ilyen ajánlattal?

Az a helyzet, hogy nagyon sok mindent nem lehet ezen a sporton szponzorálni, mert veszel használtan mondjuk 2-3 ütőt, darabját 1500HUF-ért, mellé 5 labdát 2000HUF-ért és készen vagy. Csak azért, hogy legyen menő ruházatod, meg mindenféle repitárgyaid, azért meg nem érdemes, azt megcsinálod vagy megveszed magadnak.

Egyébként ez a DIY [Do It Yourself - szerk.] mentalitás elég erős a csapaton belül, többen csináltunk már ütőtartó táskát magunknak, vagy említhetném a saját tervezésű, félreérthetetlen formájú labdatartó zsákjainkat. De minden versenyre készítettünk eddig felvarrókat is saját magunknak, hogy maradjon ezekről emlék. Ezeket a cuccokat általában közös melóval dobjuk össze, minimális költségvetésből. Aki támogatott minket, az is inkább barterben, tehát cserébe mi csináltunk valamit.

- N. B.: Mentek Londonba az Európa Kupára, ahol ti fogjátok képviselni Magyarországot. Mikor lesz a kupa, és hogyan készültök? Milyen eredménnyel lennél elégedett?

A kupa most szombaton lesz (2015. 05. 16.), mi egy 9 fős különítménnyel megyünk, először Magyarországról. Idén 10 résztvevő ország lesz, és mi vagyunk a ”legfiatalabbak”, vannak olyan országok ahol már 6-7 éve nyomják a sportot és rendes válogatóval lehet csak bekerülni az utazó csapatba. Nálunk a bekerülés feltétele (amellett, hogy önköltséges a dolog), az volt, hogy vállaltunk egy közös felkészülést, ami 3 hónap volt és minden hétvégén mentünk ütni együtt kilencen.

A versenyen elsődleges célunk, hogy jól érezzük magunkat, de szerencsére ez közös cél minden válogatottal. Szerencsére a kompetitív faktor viszonylag alacsony a nemzetközi urban golf szcénában…

Ha helyezésekben gondolkozunk, bravúr lenne, ha nem az utolsó helyen végeznénk, de szerintem ez így teljesen rendben van, nekünk már az, hogy megszerveztük a kijutást és beleraktunk fejenként csomó melót+lóvét, az egy nagy dolog!

golf.jpg

- N. B.: Elképzelhető lett volna ilyesfajta urbán golfozás mondjuk a 10-15 évvel ezelőtti Budapesten, vagy csak én látom úgy, hogy felnőtt egy generáció, aki máshogy akarja használni a várost?

Érdekes kérdés! Szerintem Budapest egy nagyon élhető város és egyre inkább élhetőbb lesz. Ennek az egyik oka, hogy az emberek elkezdték tudatosabban használni a várost. Erre rengeteg példát tudnék mondani a közösségi kertektől kezdve a kaja-fesztiválokon keresztül az elképesztően jó kerthelységekig. Azt gondolom, hogy ezzel a tudatossággal egy nyitottabb szemlélet is jár, aminek az eredménye, hogy míg a kilencvenes években még a taxisok is meg akarták verni a gördeszkásokat, ma már senki nem foglalkozik velük, nem kergetik őket a rendőrök stb.

A múlttal kapcsolatban nehéz a kérdésre válaszolni, azonban ezt a tudatosságot nagyon hatékonynak tartom és szerintem ezért lehetséges, hogy szinte fel sem tűnik az embereknek, hogy golfozunk valahol, hanem egy ugyanolyan elfogadható alternatíva, mintha például fociznánk vagy tollasoznánk. Természetesen ehhez az is hozzájárul, hogy mi is figyelünk a többiekre, nem használunk szuper-frekventált helyeket, vagy megvárjuk míg elmennek a járókelők. Szerintem ha ez a figyelem fennáll részünkről, csak akkor várhatjuk, hogy mások is elfogadjanak minket. 

- N. B.: El akarok kezdeni holnaptól urbángolfozni: mi a teendő, mit csináljak? 

Be kell szerezni egy-két ütőt, amit, még ha újonnan is vesz az ember, meg lehet úszni 3-4 ezer forintból. Kelleni fog néhány almostgolf labda, amit kicsit bonyolultabb beszerezni, mi például Franciaországból vettük őket, de nem lehetetlen, ennek darabja 400 HUF. Ha ez a beszerzés bonyolultnak tűnik, akkor lehet teniszlabdát vagy más, gyakorló golflabdát használni, de a legjobb az almostgolf.

Ezután mondhatjuk, hogy irány az utca, irány a tér. Megállsz valahol, kinézel egy tereptárgyat és addig ütsz, amíg hozzá nem ér a labda. Innentől kezdve már csak a fantázián és a bevállalósságon múlik a folytatás. Amit fontos leszögezni, hogy eleinte mindenki nagyon béna, ezzel nem leszel egyedül :)

Az interjúért – ami elektronikusan készült – hálásak vagyunk Albertnek, drukkoljatok nekik a kupán, és kövessétek őket Facebookon és a saját oldalukon. Ha meg kedvet kaptatok, akkor hajrá, ragadjatok ütőt, tiétek a város.

Addig is egy kedvcsináló videó a londoni európa kupához!

A bejegyzés trackback címe:

https://nagykorut.blog.hu/api/trackback/id/tr807458400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása